Zaterdag 28 september was het burendag: een ideale dag om NDW21 officieel te openen. Samen met bewoners, HEEM, Bindkracht10, gemeente Nijmegen en medewerkers van alle corporaties vierden we dat de appartementen klaar zijn.
De middag startte met een officieel programma, waarbij stadsmaker Angela Verkuijlen in gesprek ging met wethouder Noël Vergunst, Ronald Leushuis (directeur-bestuurder Talis) en buurtverbinder Mirjam Verheem. Elk van hen bracht een voorwerp mee dat voor hen het gevoel van “thuis” symboliseert. Buurtverbinder Mirjam verwees naar de bank waar ze op zaten, uit haar buurtkantoor. En vertelde waarom ze deze uitkoos: “Ik wil dat mensen het fijn vinden om bij mij naar binnen te komen.” Noël Vergunst en Ronald bespraken vervolgens wat het project zo bijzonder maakt en hoe we van de buurt een fijne en leefbare omgeving kunnen maken.
Een woning gevonden in Nijmegen
Bewoners Collin Nicolai en Sezen Kurt deelden hun persoonlijke verhaal over de zoektocht naar een woning in Nijmegen. En vertelden hoe blij ze zijn waren met hun woning op NDW21. Sezen werd zichtbaar emotioneel toen ze eraan terugdacht, omdat zij en haar man al een kindje hadden, maar nog steeds geen plek om te wonen. De twee bewoners vertelden ook over hun rol in de bewonersvereniging en hun inzet om wensen van bewoners te realiseren. Ze benadrukten dat er al vriendschappelijke contacten zijn onder de bewoners, bijvoorbeeld via appgroepen voor gezelschapsspelletjes, maar dat de onderlinge interactie nog verder mag groeien de komende tijd.
Tot slot werd de buurt ‘officieel geopend’ met een overhandiging van de boekjes Buurt3x7: HEEM interviewde eerder acht bewoners aan de hand van een persoonlijk voorwerp en vertaalde hun persoonlijke verhalen naar beeld en gedicht. Deze werden als boekjes gedrukt en als posters geëxposeerd op het terrein.
De verhalen en mensen van NDW21 ontdekken
Na het officiële programma was er rondom buurtvoorziening HEEM van alles te doen, georganiseerd voor en door bewoners. Naast de poster-expositie, zijn er met bewoners creatieve installaties gemaakt en konden bezoekers op expeditie door de buurt. Om zo meer te leren over de ecologie, archeologie en stadsontwikkeling van de omgeving. De middag werd afgesloten met een salsa-workshop; een knipoog naar de namen van de gebouwen. En met soep van HEEM, zelfgemaakte hapjes van buurtbewoners en muziek van Orquesta Salsabor, konden bewoners elkaar de rest van de avond beter leren kennen.
Op NDW21 (Nieuwe Dukenburgseweg 21) bouwden Portaal, Talis, SSH& en Woonwaarts samen met gemeente Nijmegen bijna 500 verplaatsbare woningen, verdeeld over 7 woongebouwen. Ondertussen woont hier een grote diversiteit aan bewoners. De gemiddelde leeftijd is 30 jaar en er wonen studenten, starters, kleine gezinnen en statushouders. NDW21 is het eerste project in ontwikkelgebied Winkelsteeg. Een gebied waar nu nog veel bedrijvigheid is, maar waar de komende jaren nog eens 6.000 woningen worden gebouwd.