Dyslexie font
Contrast
NDW21 logo (home)
Menu

Nieuwe buurt krijgt steeds meer vorm

Opbouwende rondleiding over NDW21

De eerste gebouwen zijn inmiddels zichtbaar en de komende periode wordt volop doorgewerkt op NDW21. Op 22 september brachten de bestuurders van alle partijen een bezoek aan de bouwplaats.

Commercieel-directeur Joziene van de Linde en projectleider William Derksen verzorgden namens de Meeuw een rondleiding over het bouwterrein van NDW21. Wethouders Cilia Daemen, Noël Vergunst en Grete Visser, de 4 bestuurders van de woningcorporaties Ronald Leushuis (Talis) Antoine Pekel (Woonwaarts), Daniëlle Gerrits (Portaal) en Kees Stunnenberg (SSH&) en Mohamed el Hamdaoui (Bindkracht10) en Gio de Greef (Iriszorg), kregen zo een indruk van de vordering van de bouw.

Winkelsteeg, een gebied in beweging
Gemeente Nijmegen heeft zichzelf een uitdagend doel gesteld: in de komende 20 jaar 10.000 woningen erbij binnen haar stadsgrenzen. Op deze manier wil gemeente Nijmegen een oplossing bieden voor de grote vraag naar woningen. Eén van de grote gebieden die de gemeente hiervoor heeft aangewezen, is het ontwikkelgebied Winkelsteeg. Het gebied, waar nu vooral bedrijven zitten, verandert de komende jaren in een levendig woon- en werkgebied met zo’n 6.000 nieuwe woningen voor circa 9.000 inwoners en met ruim 3.000 extra banen. De gemeente doet dat niet alleen, maar samen met woningcorporaties Talis, Woonwaarts, Portaal en SSH&.

Groepsfoto van bestuurders en wethouders onder een boom op NDW21 terrein
Foto: Gerard Verschooten

Binnen 1 jaar circa 500 woningen erbij
NDW21 is het eerste project binnen de ontwikkeling van Winkelsteeg. Op het voormalige Compaq-terrein komt een volledig nieuwe wijk. Hier worden binnen 1 jaar circa 500 flexibele woningen gebouwd voor jongeren, studenten, starters en mensen die met spoed een woning zoeken. Na 15 tot 20 jaar krijgen de woningen een tweede leven op een andere plek. Het is voor het eerst dat er in zo’n korte tijd zoveel woningen gerealiseerd worden in Nijmegen. Landelijk is het project NDW21 een van de koplopers in de woningen die volgens de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting gerealiseerd worden.

Van bedrijventerrein naar parkachtige woonwijk
De woningen zijn verspreid over zeven gebouwen en verschillen van 20m2 tot 60m2. Dit maakt de woningen ideaal voor zowel een- als tweepersoonshuishoudens. Naast deze woningen is er in de wijk zelfs ruimte voor zelfbouwers om woningen te realiseren. Ook komen er werkruimtes/ateliers voor creatieve ondernemers.

De woningen staan in het groen en parkeren kan aan de randen van het gebied. Hiermee wordt NDW21 een prettige en levendige woon- en werkplek. Er is ook veel aandacht voor leefbaarheid. Zo is welzijnsorganisatie Bindkracht10 betrokken bij de nieuwe buurt en bij de ingang van de wijk komt HEEM: een creatieve broedplaats en ontmoetingsplek voor bewoners en creatieve ondernemers. 

Veel animo voor wonen in NDW21
Begin van het jaar zijn de eerste gebouwen van NDW21 in de verhuur gegaan. De belangstelling was groot. Duizenden mensen reageerden op de 156 appartementen. De woningen worden via loting toegewezen. Hierdoor maakt iedereen evenveel kans, ook mensen die nog niet lang ingeschreven staan. De vele reacties komen dan ook vooral van starters die nu weinig kans hebben op de woningmarkt.

Meer zien van NDW21? RN7 maakte reportage van de rondleiding op 22 september. Bekijk het item hier. 

Nieuwsbrief

Meer info over NDW21?

Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!